10 fietsroutes langs brouwerijen

Ga mee op ontdekkingstocht en laat je inspireren door bijzondere locaties en bezoek de mooiste brouwerijen. We hebben 10 bijzondere fietsroutes langs prachtige brouwerijen in Nederland en België voor je op een rij gezet.

 

1) La Trappe Fietsroute (NL)

De abdij van La Trappe Trappist ligt in een prachtige landelijke omgeving die het meer dan waard is om te ontdekken. En hoe kan dat nou beter dan op de fiets...

Maak kennis met de mooie Brabantse omgeving én met de La Trappe Trappistenbieren. Deze fietstocht stuurt je langs de mooiste plekjes van Oirschot, Oisterwijk, Hilvarenbeek, Udenhout, Berkel-Enschot, Moergestel, Spoordonk, Tilburg, Goirle, Biest-Houtakker, Esbeek, Diessen Haghorst en Baarschot.

Is het tijd voor een pauze, stap dan af bij één van de 95 horecagelegenheden op de route met La Trappe in het assortiment.

Download de routes hier.
Meer informatie vind je op de website van La Trappe.

La Trappe fietstocht als kroegentocht op de fiets? Lees hier hoe dat werkt.

2) Maashorst. Langs grazers, graslanden en brouwerij Oijen (NL)

Maashorst! Bezoek wijngaard De Kreitsberg of Het Paddestoelenhuis. Stop onderweg voor een speciaal Maashorst Worstenbroodje van Maashorstspelt en dineer met een stukje vlees van de Brandrode runderen. Een bourgondisch bezoek aan de Maashorst is ook niet compleet zonder een lekker biertje. Ga daarvoor naar de Speciaalbierbrouwerij in Oijen. Op zoek naar iets lekkers om mee naar huis te nemen? Bij Groentenpluktuin De Meulenhof zoek je zelf je producten uit, rechtstreeks van het land.

Bekijk de route hier.

3) Fietsroute voor liefhebbers van Brabants bier (NL)

Al 'pimpelend' genieten van de Brabantse gastvrijheid tijdens deze fietsroute waar je een aantal historische brouwerijen tegenkomt. Daarnaast fiets je door de prachtige Brabantse omgeving waar je onder meer kunt afstappen bij het tekenlokaal van Vincent van Gogh, bij een boerderij terras en door een Natuurpoort kunt gaan. Met 75 kilometer geen klein rondje dus reserveer een dagje uit hiervoor.

Naar deze fietsroute

4) Fietsroute Vier bier in Zuid Holland (NL)

Ook voor deze route kun je best een lang dagje uittrekken met 96 kilometer. Zeker op de elektrische fiets natuurlijk prima te doen omdat er voldoende oplaadpunten onderweg aanwezig zijn.  Naast de bijzondere brouwerijen op deze routes hebben we ook een aantal TOP's waar je kunt parkeren om je route te starten en eindigen. Mocht je willen blijven slapen dan voeg je Holiday Inn Leiden aan je fietsroute toe. 

Naar deze fietsroute

5) Fietsroute Langs de Hertog Jan Brouwerij (NL)

Een route langs kastelen, de Maas en… de brouwerij van Hertog Jan. Hier wordt een van de bekendste bieren van Nederland gebrouwen.

De brouwerij waar nu de verschillende bieren van Hertog Jan worden gebrouwen, kent een bewogen geschiedenis. In 1915 richtten vier bevriende brouwers een stoombrouwerij op onder de naam De Vriendschap. Hier brouwden zij pilsener – ondergistend bier – iets wat in die tijd nog niet zo gebruikelijk was. Na een aanvankelijk succes – zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog – moet de brouwerij aan het begin van de jaren 80 sluiten. Na ongeveer een jaar werd hier de Arcense bierbrouwerij opgestart, die zich nu juist richtte op speciaalbieren. In de jaren 90 is er ook weer pilsener toegevoegd aan het assortiment en staat de brouwerij inmiddels bekend als Brouwerij Hertog Jan. Deze naam is afgeleid van Hertog Jan I van Brabant, een 13de eeuwse edelman die volgens de overlevering van feesten en bier hield.

Je vind de brouwerij tussen de knooppunten 70 en 25.

Naar deze fietsroute

6) Fietsroute De Drie Ringen: bier uit de tijden van weleer (NL)

Nabij de Koppelpoort is stadsbrouwerij De Drie Ringen gevestigd. De oprichters wilden met deze brouwerij terug naar de tijden van weleer. Je vindt de brouwerij tussen de knooppunten 99 en 83.

Amersfoort is namelijk van oorsprong een bierstad. De eerste vermelding van Amersfoorts bier komt uit 1323 en in de eeuwen daarna vestigden zich vele brouwerijen in de stad. De goede waterkwaliteit en de vraag in andere delen van het land zorgden ervoor dat er steeds meer brouwerijen kwamen, tot de export na 1800 afnam en de meeste brouwerijen sloten, waarvan de laatste – de Phoenix Brouwerij – in 1969.

Toch ontbrak er iets in de bierstad en daarom openden de ex-directeur-eigenaren van de Phoenix Brouwerijen 20 jaar later stadsbrouwerij De Drie Ringen. De naam komt van een brouwerij die in de 17de-eeuw in Amersfoort gevestigd was. De originele gevelsteen van deze brouwerij is bewaard gebleven en met het bier ‘Vuurvogel’ grijpt De Drie Ringen terug naar die tijd.

Naar deze fietsroute

7) Trappistenroute – trappistenabdij Westmalle (BE)

Langs abdijen en kastelen

Proef de smaak van de echte trappistenbieren tijdens de trappistenroute. Deze heerlijke biertjes geven je voldoende energie voor deze 44 kilometerlange fietstocht. De route begint bij de trappistenabdij Westmalle die dateert uit 1794. De abdij is niet toegankelijk, omdat men de ingetogen rust van de monniken wil bewaren. Wel ligt hier Café Trappisten waar je aan het einde van de tocht niet alleen trappistenbier, maar ook trappistenkaas kunt proeven. Onderweg kom je langs het trappistinnenklooster van Brecht met een abdijwinkel met ambachtelijke zeepproducten. Andere bezienswaardigheden op deze route zijn het Domein de Renesse en Lindepaviljoen Zoersel.

Naar deze fietsroute

8) De Geuzeroute – De Lambiek in Alsemberg (BE)

Ontdek de lambik-O-droom en proef van de ambachtelijk geuze, kriek of lambiek van Brouwerij 3 Fonteinen. Fiets langs Brouwerij Oud Beersel, Geuzestekerij Hanssens Artisanaal en Brouwerij Boon. Snuif de geur op van de vele boshyacinten in het Hallerbos.

Je kan de route inkorten tot 33,3 km. Volg vanaf knooppunt 65 in Halle de knooppunten 53, 50, 55 naar 58 – zo mis je brouwerij Boon maar passeer je wel ambachtelijke brouwerij Den Herberg in Buizingen.

Naar deze fietsroute

9) De Hopperroute – Abdij van Affligem (BE)

Ontdek een verrassend stukje groen vlak bij Brussel.

Fiets door wat eeuwenlang één van de rijkste hopstreken van Europa was en ga langs de hopvelden van Affligem, Asse en Opwijk.

Naar deze fietsroute

10) Gambrinus route – Palm Brouwerij (BE)

Het startpunt voor deze route is café ’t Leireken aan de Brouwerijstraat 29 in Londerzeel. Een van de hoogtepunten op deze bierfietsroute is een bezoek aan de Palm Brouwerij. Je kunt hier een onvergetelijke rondleiding volgen door de brouwerij en vervolgens eveneens een bezoek brengen aan de Brabantse trekpaarden stoeterij Diepensteyn. Een andere topper op de route is de Brouwerij Duvel Moortgat. Ook hier worden brouwerijbezoeken georganiseerd en er is een Duvel shop. Goede fietstassen zijn dus een aanrader! Verder kun je ook een stop maken bij de microbrouwerij Den Triest met een gezellig klein proeflokaal. De Gambrinus route is 31 km lang.

Naar deze fietsroute

Zie je door het fietsen de bieren niet meer?

Geen probleem Met de Scover app weet jij altijd of een bier bij jou past. Waar je ook bent. Selecteer een bier en check.

Download de Scover app voor bieradvies. Ook voor onderweg :)

Zo werkt het

Elke route is uitgestippeld via een reeks knooppunt nummers. Je fietst simpelweg van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem. 

Op ieder knooppunt vind je een paneel met een kaart van het fietsroutenetwerk, zodat je ook altijd een stukje van de route kunt afwijken. Verdwalen is er niet meer bij!

Tip: stippel je eigen routes met een handige app zoals Routiq of Komoot.

 
 
 
 
 
Vorige
Vorige

Bierstijlen

Volgende
Volgende

Hoe organiseer je een pubquiz?