“De geschiedenis van bier”

Het ontstaan

Bier is ongeveer even oud als de menselijke samenleving. Er zijn vindplaatsen gevonden van bierbrouwerijen, welke op 11.000 voor Christus gedateerd zijn!

Doordat mouten pas in 3.000 - 2.000 ontdekt waren, bevatten deze oude bieren weinig alcohol. Deze bieren werden gemaakt door eerst een pap van gerst en tarwe te bakken tot een soort brood. Dit brood werd in water opgelost en op smaak gebracht met kruiden en honing en daarna was het “bier” klaar.

Middeleeuwen

Het brouwen van bier werd een huishoudelijke bezigheid, uitbesteed aan de vrouwen van het gezin. Naast de het dagelijks brood bakken en kleding wassen, brouwden de vrouwen bier voor het gehele gezin.

Bier was in de middeleeuwen net zo normaal als frisdrank in de 21e eeuw. Bier werd toentertijd dagelijks gedronken in het noorden en oosten van Europa, omdat water vaak niet reinig was.

 
 

Toevoeging van hop

In de 17de eeuw hadden verschillende Europese landen overzeese kolonies. Bier werd door schepen naar landen zoals India gebracht, maar het bier kon de lange tocht niet doorstaan.

In dezelfde eeuw kwamen de Engelsen erachter dat met de toevoeging van meer hop én het verhogen van het alcoholpercentage in bier, het bier een stuk langer bewaard kon blijven. Het gebruik van meer hop in het brouwproces heeft geleid tot een bitter bier, wat het ontstaan is van de eerste IPA’s!

“ In 1765 is de industrialisatie van bier een feit “

Moderne tijd

De grotere en belangrijkere ontwikkelingen binnen speciaalbier kwamen na 1800. In 1870 werd bijvoorbeeld de werking van gist ontdekt en in 1880 de koelmachine voor de vergisting en lagering op een lagere temperatuur. In de jaren 80 worden het bekende speciaalbier uit België populair, waarna deze stijl van brouwen werd toegepast door steeds meer nieuwe (en kleine) brouwerijen in Nederland.