Hoe brouw je zelf speciaalbier?

Wist je dat zelf thuis speciaalbier brouwen niet zo moeilijk is, als dat dit klinkt? In een paar stappen kan jij zelf een speciaalbier maken, het enige nadeel is dat je al met al ongeveer een maand geduld moet hebben voordat je jouw speciaalbier kan drinken.

“Actief ben je ongeveer 9 uur bezig, voor de rest is het afwachten”.

Stap 1, mouten en schroten

De eerste stap is het desinfecteren van alle hulpmiddelen die je nodig hebt om je bier te brouwen, denk aan: emmers, pannen, zeven, etc. Nu kan je de graan mouten, deze graan is vaak gerst. Vaak kan je deze graan lokaal kopen, maar dit is online te koop.

De graan moet eerst geweekt worden, waarna deze ontkiemt moet worden in een warme ruimte. Wanneer de graan ontkiemt is, is het tijd om het te roosteren voor het droogproces.

De gedroogde korrels, mout, moet nu vermaalt worden (wat schroten wordt genoemd). Er zijn verschillende lokale punten die dit al voor je doen, maar ook kan je leveranciers zoals: … inschakelen voor het mout!

 
 
 

Stap 2, maischen

Het verwarmen van de mout, waarbij de mout in water zetmeel omzet in suikers. Deze suikers worden in een later stadium omgezet in alcohol, waarvoor dit proces wat preciezer komt. Afhankelijk van de bierstijl die je wil maken, moet aan de hand van het gewicht van mout de hoeveelheid water berekend worden.

  • Donkere zoetere bieren: 2,7L water op 1kg mout

  • Lichte drogere bieren: 3,5L water op 1kg mout

STAPPENPLAN MAISCHSCHEMA:

  1. Verwarm het water naar 45 graden Celsius

  2. Voeg de geschrote mout aan het verwarmde water toe

  3. Verwarm het water met mout tot 65 graden Celsius

  4. Bekijk het volgende maischschema voor verschillende bierstijlen!

Stap 3, filteren en spoelen

Nu de mout een beslag is geworden, is het tijd om dit te gaan filteren. De hoeveelheid water die je nodig hebt is afhankelijk van hoe dik het beslag is en wat de bierstijl is die je wil gaan brouwen. Als vuistregel wordt er gehanteerd dat je voor 10L wort 17L maischbeslag- en spoelwater nodig hebt.

Wort is de zoetige vloeistoef die overblijft, nadat je het maischbeslag door een zeef hebt gefilterd. Zorg ervoor dat je tijdens het filteren niet veel spettert: zo komt er namelijk teveel zuurstof in de wort. Nadat je het beslag door de zeef hebt gefilterd kan je het spoelwater, dat verwarmd is, ook door de zeef spoelen.

Stap 4, koken en koelen

In deze stap ga je de wort ongeveer een uur lang koken. Om de wort smaak te geven voeg je hop toe: wanneer je dit vroeg in het kookproces doet, krijg de wort een bittere smaak en wanneer je dit laat in het kookproces doet creëer je verschillende aroma’s en geuren in de wort.

Wanneer je klaar bent met koken moet de wort zo snel mogelijk afgekoeld worden (anders vormen er bacteriën). Om dit te voorkomen moet je de pan met gekookte wort direct na het koken in een ijsbad om de wort onder de 25 graden te krijgen!

 
 
 

Stap 5, gisten

Nu de wort gekookt en afgekoeld is, is het tijd om de hopresten eruit te zeven door een fijne zeef. Doe de gezeefde wort in een emmer en voeg daar al kloppend gist aan toe om de gist te activeren. Tijdens het gisten ontstaat er koolzuur, welke weg moet kunnen en waarom er in de deksel van de emmer een waterslot moet zitten.

“Het is van belang om de temperatuur bij de gisting stabiel rond de 20 graden Celsius te behouden”.

Na één dag zal het bier flink gaan gisten, wat de hoofdgisting genoemd wordt. De gistvaten of emmers waarin de gisting in plaats vindt moeten ruim bemeten zijn, omdat er een schuimlaag zal ontstaan. Wanneer de werking van de gist stopt en het waterslot geen activiteit meer toont, is het bier klaar (wat ongeveer één week duurt).

Stap 6, afvullen en nagisting

Nu de gisting klaar is, is het tijd om je eigen speciaalbier te bottelen. Zorg ervoor dat je tijdens het afvullen geen dode gistcellen meeneemt in het bottelen (deze zijn naar de bodem gezakt). De flessen die je gaat gebruiken voor het afvullen moeten goed gedesinfecteerd zijn om het nagisten goed te laten verlopen.

De nagisting is nodig om het bier te laten nagisten op de fles met een oplossing van suiker en water. Dit doe je om het alcoholpercentage en koolzuurgehalte van je eigen gebrouwen speciaalbier op het goede niveau te brengen!

“Na 2 weken is de nagisting klaar en kan jij gaan genieten!”