Hoe moet je speciaalbier drinken?

“Een stappenplan tot een succesvolle bierproeverij”.

Stap 1, een bierschoon glas

De belangrijkste stap tot een succesvolle bierproeverij is om een bierschoon glas te hebben. Een bierschoon glas zorgt voor een smakend, levendig bier met een volle schuimkraag welke lang blijft staan.

ZO ZORG JIJ VOOR EEN BIERSCHOON GLAS:

  • Direct na gebruik je bierglas met (lauw)warm water spoelen

  • Gebruik een schone afwasborstel of spons

  • Was bierglazen maandelijks in een soda-bad

  • Spoel de bierglazen goed uit!

  • Droog bierglazen met een microvezeldoek

Bekijk hier hoe je je bierglazen moet verzorgen!

 
 
 

Stap 3, eten en drinken

Het is belangrijk om niet alleen voor, maar ook tijdens de proeverij wat te eten. Naast dat het je maag gevuld houdt, neutraliseert eten ook het smaakpalet en kan het bier de smaken van verschillende hapjes versterken.

Verschillende hapjes welke goed te combineren zijn met bieren zijn: noten, kazen, chocolade en worsten”.

Door na iedere proefronde even de tijd te nemen om wat water te drinken, wordt het effect van de alcohol verminderd en zal ook je smaak geneutraliseerd worden!

 
 

Stap 2, een goede voorbereiding

“Bouw op in alcoholpercentage”.

Zorg dat je met de bierproeverij bierschone proefglazen (10cl) gebruikt en dat je een samenhang tussen de bieren hebt. Het is leuk om van verschillende bierstijlen te genieten, maar het is ook interessant om wat dieper op één bierstijl in te gaan!

 
 

Stap 4, volgorde van drinken

Zorg er altijd voor dat je de bieren van licht naar zwaar proeft. Ook hoprijke bieren kunnen de smaakpalet zo beïnvloeden dat je de andere bieren niet goed meer kan proeven. Kijk altijd op het etiket naar de EBU- of IBU-waarde: hoe hoger dit getal is, hoe bitterder het bier is!

Daarnaast moet je ook op de kleur van het bier letten: bij een goede bierproeverij proef je eerst de lichte bieren en daarna de donkere. Wanneer de bieren een vergelijkbaar alcoholpercentage hebben, neem je altijd het lichtgekleurde bier eerst. Daarenboven gaan alcoholpercentage én hopbitterheid altijd boven kleur!

“Hoe kouder een bier is, hoe minder aromatische smaakcomponenten je ervan proeft”.

Als laatste de temperatuur van de bieren: op veel flessen en blikken staat tegenwoordig de advies-schenktemperatuur. Wanneer deze niet beschreven staat kan je het alcoholpercentage als meetstaaf nemen voor de temperatuur in graden Celsius.

 

“ZO HOOR JE BIER TE PROEVEN”

Ruik eerst aan het bier om de aroma’s te ontdekken

Neem een slok en laat het bier even in je mond liggen

Slik het bier door (van belang voor de bitterheid)

Ontdek de smaak en de associaties die je hierbij maakt

Let bij het proeven van het bier op het mondgevoel

Geef ook aandacht aan de afdronk en ontdek de smaakclusters