
Recept voor de vega bitterbal
Ingrediënten
Ingrediënten voor de vegetarische bouillon
Een grote ui
2 winterwortels
Stukje bloemkool
250 gram kastanjechampignons
50 gram bladselderij. Gebruik de stronken en de blaadjes
Een paar takjes verse peterselie
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
Een half takje verse rozemarijn
5 peperkorrels
1 kruidnagel
1 stukje foelie
1 teen knoflook
Snuf zwarte peper
Snuffie witte peper
6 gram zout
1 liter water
Ingrediënten vegetarische ragout en de vorming van je bitterbal
400 ml van je zelf getrokken vegetarische bouillon
50 gram roomboter
60 gram gezeefde bloem
2 vrij rondrollende scharreleieren
Snufjes zout
Snuf witte peper
150 gram fijne paneermeel
150 gram grovere paneermeel
Nootmuskaat is een optie
Voeg overigens lekker je eigen favoriete groenten en kruiden toe aan de bouillon, want dan ontstaat er een bouillon die geheel naar jouw smaak op maat wordt getrokken.
Bereiding
Snij de groenten lekker grof. Vul je pan met een liter water, de groenten en de kruiden en strooi het zout en de peper erover. Beetje husselen, deksel op de pan, met een kleine gleuf als opening en maximaal 45 minuten zachtjes laten pruttelen.
Na 30 tot 45 minuten pruttelen heb je een heerlijke, geurige, onweerstaanbare vegetarische bouillon gecreëerd. De sappen uit de groenten hebben zich samengesmolten met de kruiden. Giet alles uit de pan door een zeef en vang de bouillon op. Gooi de restanten nog niet weg. Je houdt een halve liter geurige bouillon over.
Wij gebruiken een paar stukjes wortel, sperzieboon, selderij en bloemkool en wat meer kastanjechampignons voor de vulling van de bitterbal. De rest mag je weggooien.
Bak de boter lichtbruin in een pannetje. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en roeren maar. Bak de bloem, het zogenaamde bloembakken, een paar minuten. Er ontstaat een mooie roux.
Voeg de vegetarische bouillon in één beweging toe aan de roux. Roer heel beheerst rondjes door de pan. Op een gegeven moment voel en zie je de basis van je ragout ontstaan.