Recept voor de vega bitterbal

Ingrediënten

 

Ingrediënten voor de vegetarische bouillon

  • Een grote ui 

  • 2 winterwortels 

  • Stukje bloemkool 

  • 250 gram kastanjechampignons 

  • 50 gram bladselderij. Gebruik de stronken en de blaadjes 

  • Een paar takjes verse peterselie 

  • 2 laurierblaadjes 

  • 2 takjes verse tijm 

  • Een half takje verse rozemarijn 

  • 5 peperkorrels

  • 1 kruidnagel 

  • 1 stukje foelie 

  • 1 teen knoflook 

  • Snuf zwarte peper 

  • Snuffie witte peper 

  • 6 gram zout 

  • 1 liter water   

Ingrediënten vegetarische ragout en de vorming van je bitterbal 

  • 400 ml van je zelf getrokken vegetarische bouillon 

  • 50 gram roomboter 

  • 60 gram gezeefde bloem 

  • 2 vrij rondrollende scharreleieren 

  • Snufjes zout 

  • Snuf witte peper 

  • 150 gram fijne paneermeel 

  • 150 gram grovere paneermeel 

  • Nootmuskaat is een optie

Voeg overigens lekker je eigen favoriete groenten en kruiden toe aan de bouillon, want dan ontstaat er een bouillon die geheel naar jouw smaak op maat wordt getrokken. 

Bereiding

  • Snij de groenten lekker grof. Vul je pan met een liter water, de groenten en de kruiden en strooi het zout en de peper erover. Beetje husselen, deksel op de pan, met een kleine gleuf als opening en maximaal 45 minuten zachtjes laten pruttelen. 

  • Na 30 tot 45 minuten pruttelen heb je een heerlijke, geurige, onweerstaanbare vegetarische bouillon gecreëerd. De sappen uit de groenten hebben zich samengesmolten met de kruiden. Giet alles uit de pan door een zeef en vang de bouillon op. Gooi de restanten nog niet weg. Je houdt een halve liter geurige bouillon over. 

  • Wij gebruiken een paar stukjes wortel, sperzieboon, selderij en bloemkool en wat meer kastanjechampignons voor de vulling van de bitterbal. De rest mag je weggooien. 

  • Bak de boter lichtbruin in een pannetje. Voeg vervolgens de gezeefde bloem toe en roeren maar. Bak de bloem, het zogenaamde bloembakken, een paar minuten. Er ontstaat een mooie roux.   

  • Voeg de vegetarische bouillon in één beweging toe aan de roux. Roer heel beheerst rondjes door de pan. Op een gegeven moment voel en zie je de basis van je ragout ontstaan. 

Foodpairing tip: La trappe quadruppel