Vega(n) op het terras
Over een week weer het terras op, zou het? Of het mét of zonder bitterbal gaat worden dat laten we even in het midden. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren veel vega(n) varianten op de menukaart bijgekomen dat je het verschil tussen een echte bitterbal of een vega(n) variant nauwelijks proeft, mag dat dan wel? Zowel de menukaart als het bieraanbod kleurt de afgelopen jaren steeds ‘groener’ en ‘duurzamer’, want wist je dat niet alle bieren vega(n) zijn? Hoe zit dat eigenlijk?
Vegetarisch vs. veganistisch: Wat zijn de verschillen?
Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, hier gaat het dus met name om het uitsluiten van vis en vlees. Een veganist vermijdt elk dierlijk product. Naast dat een veganist dus geen vis en vlees eet, worden ook zuivelproducten zoals melk, kaas, ijs, yoghurt en andere producten afkomstig van dieren zoals honing en eieren uitgesloten.
Veel vegetariërs en veganisten zijn zich erg bewust van duurzaamheid, gezondheid, milieu en dierenwelzijn en geven deze punten als beweegreden van hun keuze om vegetariër of veganist te zijn geworden.
De (vega) ballen met al dat vlees
Naast vlees- en visvervangers voor maaltijden zijn ook veel fabrikanten bezig met het ‘veganizen’ van traditionele snacks. Door de groeiende vraag naar vegetarische en veganistische vervangers zullen de leveranciers blijven innoveren en zal de kwaliteit van de snacks omhoog blijven gaan. Waar de consument in het verleden op smaak moest inleveren bij de keuze voor een vega(n) snack, zo zijn er momenteel geweldige snacks op de markt die volledig vrij zijn van dierlijke producten. Wat is er momenteel allemaal beschikbaar? Het gaat vooral om de klassiekers zoals vegetarische kroket, loempia’s, bami schijven en bitterballen. Hoe lekker is dat met een passende vega(n) bier op het terras!
Bierliefhebber en vega(n)? Opgelet!
Ook als je geen vega(n) bent is dit natuurlijk goed om te weten, al is het alleen als leuk feitje die je uit je mouw schut op het terras. Welbeschouwd is elke dag natuurlijk een goede dag om een feestmaal aan te richten maar omdat het zo’n gedoe is bewaren we dat voor speciale gelegenheden. Maar is bier eigenlijk wel geschikt voor vegetariërs of veganisten?
In principe is er geen enkele reden om te denken dat vegetariërs of veganisten geen bier zouden kunnen drinken: op de ingrediëntenlijst komen per slot van rekening geen dierlijke stoffen voor. Een uitzondering is “melkstout”. Aan deze intens donkere, droge en overwegend bittere biersoort is namelijk lactose toegevoegd om het iets te verzoeten, en die lactose groeit niet aan een boom maar wordt uit dieren melk gewonnen. Een andere uitzondering zijn ‘nieuwere’ bierstijlen zoals New England India pale ale en Pastry Stout, bieren waarbij ook lactose wordt toegevoegd.
In vroegere tijden lag de vraag anders. Om het bier mooi helder te laten zijn moet het geklaard worden: als de suikers uit de graankorrels zijn opgelost in warm water moet dat suikerrijke vocht (wort) ontdaan worden van de laatste kleine, vaste bestanddelen. Voordat het wort gekookt werd voegde men daarom verse eiwitten toe, zoals gelatine of vislijm (ook bekend als isinglass) waaraan de vaste deeltjes zich hechten en vervolgens op de bodem neersloegen. Fijn voor de bierliefhebber maar wel een probleem voor de vegetariër (gelatine) en de veganist (gelatine en vislijm).
Anders dan bij bier worden zelfs nu nog veel vruchtensappen en wijnen met gebruik van dierlijke eiwitten geklaard. Tegenwoordig gebruiken namelijk vrijwel alle brouwerijen ter wereld machinale processen om hun bier te klaren: met centrifuges en hypermoderne filters wordt het bier kraakhelder zonder dierlijke hulpstoffen te gebruiken. De beroemde Ierse Guinness brouwerij zette onlangs deze stap: tot dan toe gebruikten zij het uit zwemblazen van vissen gewonnen isinglass om het kunstje te klaren. Guinness Stout is sinds kort voorzien van een veganistisch keurmerk.
Goed nieuws: vegetariërs en veganisten kunnen vrijwel elk bier zonder bezwaar drinken!
Glutentip
Mensen met een glutenintolerantie, ofwel coeliakie, kunnen niet elk bier drinken. Gluten zijn eiwitten die in de meeste (brouw)granen van nature voorkomen. Met behulp van gespecialiseerde technische processen kunnen die gluten nu verwijderd worden. Een aantal brouwerijen, waaronder Bavaria en Mongozo, bieden gegarandeerd glutenvrije bieren aan.
Inspiratie opdoen
Wil jij inspiratie opdoen voor lekkere bier-spijs combinaties om bij jou op tafel te serveren?
Kijk dan even op onze foodpairing pagina voor de lekkerste gerechten!
Het grote Jumbo kerstdiner met beerpairing
Het is bijna kerst! De tijd van het jaar waar uitgebreid dineren met geliefden centraal staat en dit jaar in een iets andere vorm wegens &#%!. Meestal denken we aan bijpassende wijnen bij de gerechten en iets minder vaak aan bijpassende bieren. Dat is eigenlijk best wel jammer, want bier is bijzonder geschikt om je kerstdiner echt speciaal te maken. Van voor- tot nagerecht, wij pairen de lekkerste bieren bij de recepten. Eetsmakelijk en proost!
Voorgerecht
Als voorgerecht maken wij een ouderwetse echte kerstklassieker, de garnalencocktail. De bieren die je drinkt bij gerechten met garnaal, mosselen, krab of kreeft zijn fruitige en zurige bieren. Zoals een saison of een hefeweizen. Het droge, romige karakter van deze bieren ondersteunt de zilte, vlezige, subtiele smaak van de garnalencocktail. Een bier dat goed past bij een garnalencocktail is de Dupont Saison, met verse kruiden en limoenmayonaise is dit een perfect gerecht om mee te beginnen.
Hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is ongeveer net zo klassiek als het voorgerecht. Een sappige, vette, kerstkalkoen. Bij het vlees van gevogelte zoals kalkoen, kip, fazant of eend drink je een moutzoet, en kruidig biertje. Bieren die hier goed bij passen zijn amberbieren, pale ale bieren, en blonde abdijbieren.
De smaak van gekarameliseerde mouten en de kruidigheid complementeren de lichte en de zware smaken van het vlees. Een Zundert Trappist is uitermate geschikt bij de kerstkalkoen met pancetta en frisse salie.
Nagerecht
Het nagerecht wordt een heerlijk romig dessert. Een trifle met merengue, mango en passievrucht. Bij romige nagerechten past een zoetig bitter of een fris en fruitig bier goed, zoals een tripel of een fruitbier zoals een kriek.
Door de koolzuur wordt de soms overweldigende romige volheid verlicht en de fruitige en zurige tonen ondersteunen de fruitige smaken van de mango en de passievrucht. Een kriekbier wat goed bij dit nagerecht past is de Wilderen Kriek.
Bekijk het volledige bieraanbod van Jumbo hier.
Voor meer beerpairing inspiratie kun je terecht op onze foodpairing Instagram.
Een hoppy halloween met deze pompoenbieren voor Halloween
Gelukkig zien we sinds een aantal jaren niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland de pompoenbieren terugkomen in de schappen in aanloop naar Halloween. De eerste kolonisten in Amerika gebruikten vroeger al pompoen om bier van te kunnen brouwen. Tegenwoordig is dat niet meer zo gebruikelijk, behalve rond het herfstseizoen en zo rond Halloween. Ook brouwers spelen steeds vaker in op deze heuse Amerikaanse traditie. Het proces blijkt totaal geen feest, het resultaat van de bieren zijn dat wel. We zetten de lekkerste bieren met pompoen voor je op een rijtje.
Chili pumpkin Stout
Chili Pumpkin Stout van Brouwerij Emelisse is een donkere stout waar chili en pompoen tijdens het brouw aan is toegevoegd. Je proeft verwarmende tonen en smaakvolle aroma's in dit winterse bier. Heerlijk bij gekruide gerechten, vleesgerechten, pittige en belegen kazen en zoete desserts die je opeet bij het haarvuur in goed gezelschap.
Smaakprofiel: bitterzoet
Russian Imperial stout 10%
Mashing Pumpkin Jopen
Dit elegante bier wordt elk jaar gebrouwen door de mannen van SNAB samen met Jopen Mashing Pumpkins. Ze kiezen voor het gebruik van Eureka, een nieuwe hopsoort met tonen van zwarte bes en mandarijn. Daarnaast zijn de typische pompoenkruiden en een hoop pompoen gebruikt. In de USA worden veel Pumpkin Ales gebrouwen in aanloop naar Halloween, Mashing Pumpkins was de eerste van een Nederlandse brouwerij. Best een vermelding waard dus! Helaas zou het wel kunnen zijn dat deze dit jaar moeilijk te verkrijgen is.
Smaakprofiel: Rijk & Strak
Herfstbock 9%
Pumpkin party van gebrouwen door vrouwen
Gebrouwen door Vrouwen Pumpkin Party is een oranjekleurig pompoenbier dat gebrouwen is met kaneel en nootmuskaat.
Geen feestje op de dansvloer deze herfst, wel in je mond.
Dit bier gaat goed samen bij vette vis of bijvoorbeeld een kaasplank en pittig en belegen kazen (tip). Klinkt best als een feestje, toch?
Smaakprofiel: rijk& strak
Herfstbock 6.9%
in de scover app vind je nog veel meer bieren die passen bij jouw smaakprofiel! Nog geen smaakprofiel? Download de app en maak een smaakprofiel aan.
Nationale krokettendag: 4x bier en krokettencombinaties
It all begins with an idea.
Het is Nationale Krokettendag! Om dit te vieren bedachten we met Jong Food en Rick Kempen van Bier & cO een aantal bijzonder lekkere bier & kroketcombinaties.
1. La Trappe Isid’or kaaskroket
Bij de La Trappe Isid’or kaaskroket drink je natuurlijk het La Trappe Isid’or bier. Dit trappistenbier is vernoemd naar Isidorus, de eerste brouwmeester van het klooster. La Trappe Isid'or was bedoeld als tijdelijk bier, maar werd zo gewaardeerd dat besloten werd dit vast in het assortiment op te nemen. Het bier heeft de perfecte balans tussen eenvoud en complexiteit. Het is toegankelijk en vriendelijk. Leuk feitje: verwerkt in de kroket zit niet alleen het bier van La Trappe maar ook de kaas gemaakt door de monniken van La Trappe.
2. De garnalenkroket
De mooie zilt zoete smaak van de garnalen krokettencomplimenteren goed bij fruitige en zure smaken, zoals bijvoorbeeld De Rodenbach Classic. Liefhebbers met een Strak & Fruitig smaakprofiel kunnen deze combinatie erg waarderen.
3. Rundvleeskroket
De Rundvlees kroketten gaan heel goed met een donker bier, licht zoet en vol van smaak. Bijvoorbeeld bockbier of abdijbier dubbel. Deze combinatie past dus bij een Warm & vol smaakprofiel en complimenteren de volle bouillon smaak van de rundvleeskroket.
4. Rendang kroket
Rick Kempen durft de stelling wel aan dat Johannes van Dam- de krokettenkoning van Nederland, de combinatie Rendang kroket en de ThaiThai Tripel erg had kunnen waarderen. Maar ook de frisse hop met tropisch fruit uit bijvoorbeeld een Punk IPA haalt het zonnetje in huis bij deze kruidige rendang kroket. Heb jij als smaakprofiel fris & doordrinkbaar of kruidig & fris? Dan zul je vast geen spijt krijgen van deze combinatie.
Bierliefhebbers genieten én ontdekken graag. Toch? Maar het is soms verdomde lastig om te experimenteren als je niet weet waar je moet beginnen. Met de Scover app kun je gemakkelijk ontdekken welke smaakprofiel bij jou matcht.