Vega(n) op het terras

Over een week weer het terras op, zou het? Of het mét of zonder bitterbal op het terras gaat worden dat laten we even in het midden. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren veel vega(n) varianten op de menukaart bijgekomen dat je het verschil tussen een echte bitterbal of een vega(n) variant nauwelijks proeft, mag dat dan wel? Zowel de menukaart als het bieraanbod kleurt de afgelopen jaren steeds ‘groener’ en ‘duurzamer’, want wist je dat niet alle bieren vega(n) zijn? Hoe zit dat eigenlijk?

Vegan op het terras - Scover  (5).jpg

Vegetarisch vs. veganistisch: Wat zijn de verschillen? 

Een vegetariër eet geen producten van gedode dieren, hier gaat het dus met name om het vermijden van vis en vlees. Een veganist vermijdt elk dierlijk product. Naast dat een veganist dus geen vis en vlees eet, worden ook zuivelproducten zoals melk, kaas, ijs en yoghurt en andere producten afkomstig van dieren zoals honing en eieren vermeden.

Veel vegetariërs en veganisten zijn zich erg bewust van duurzaamheid, gezondheid, milieu en dierenwelzijn en geven deze redenen als beweegreden van hun keuze om vegetariër of veganist te zijn geworden.  

De (vega) ballen met al dat vlees

Naast vlees- en visvervangers voor maaltijden zijn ook veel fabrikanten bezig met het ‘veganizen’ van traditionele snacks.  Door de groeiende vraag naar vegetarische en veganistische vervangers zullen de leveranciers blijven innoveren en zal de kwaliteit van de snacks omhoog blijven gaan. Waar de consument in het verleden op smaak moest inleveren bij de keuze voor een vega(n) snack, zo zijn er momenteel geweldige snacks op de markt die volledig vrij zijn van dierlijke producten. Wat is er momenteel allemaal beschikbaar? Het gaat vooral om de klassiekers zoals vegetarische kroket, loempia’s, bami schijven en bitterballen. Hoe lekker is dat met een passende vega(n) bier op het terras!

vegan kroket.PNG

Bierliefhebber en vega(n)? Opgelet!  

Ook als je geen vega(n) bent is dit natuurlijk goed om te weten, al is het alleen als leuk feitje die je uit je mouw schut op het terras.  Welbeschouwd is elke dag natuurlijk een goede dag om een feestmaal aan te richten, maar omdat het zo’n gedoe is bewaren we dat voor speciale gelegenheden. Maar is bier eigenlijk wel geschikt voor vegetariërs of veganisten? 

In principe is er geen enkele reden om te denken dat vegetariërs of veganisten geen bier zouden kunnen drinken: op de ingrediëntenlijst komen per slot van rekening geen dierlijke stoffen voor. Een uitzondering is “melkstout”. Aan deze intens donkere, droge en overwegend bittere biersoort is namelijk lactose toegevoegd om het iets te verzoeten, en die lactose groeit niet aan een boom, maar wordt uit dieren melk gewonnen. Een andere uitzondering zijn ‘nieuwere’ bierstijlen zoals New England India pale ale en Pastry Stout, bieren waarbij ook lactose wordt toegevoegd. 

In vroegere tijden lag de vraag anders. Om het bier mooi helder te laten zijn moet het geklaard worden: als de suikers uit de graankorrels zijn opgelost in warm water moet dat suikerrijke vocht (wort) ontdaan worden van de laatste kleine, vaste bestanddelen. Voordat het wort gekookt werd voegde men daarom verse eiwitten toe, zoals gelatine of vislijm (ook bekend als isinglass) waaraan de vaste deeltjes zich hechten en vervolgens op de bodem neersloegen. Fijn voor de bierliefhebber, maar wel een probleem voor de vegetariër (gelatine) en de veganist (gelatine en vislijm).

unsplash-image-C8eSYwQkwHw.jpg

Anders dan bij bier worden zelfs nu nog veel vruchtensappen en wijnen met gebruik van dierlijke eiwitten geklaard. Tegenwoordig gebruiken namelijk vrijwel alle brouwerijen ter wereld machinale processen om hun bier te klaren: met centrifuges en hypermoderne filters wordt het bier kraakhelder zonder dierlijke hulpstoffen te gebruiken. De beroemde Ierse Guinness brouwerij zette onlangs deze stap: tot dan toe gebruikten zij het uit zwemblazen van vissen gewonnen isinglass om het kunstje te klaren. Guinness Stout is sinds kort voorzien van een veganistisch keurmerk.

Goed nieuws: vegetariërs en veganisten kunnen vrijwel elk bier zonder bezwaar drinken!

Glutentip 

Mensen met een glutenintolerantie, ofwel coeliakie, kunnen niet elk bier drinken. Gluten zijn eiwitten die in de meeste (brouw)granen van nature voorkomen. Met behulp van gespecialiseerde technische processen kunnen die gluten nu verwijderd worden. Een aantal brouwerijen, waaronder Bavaria en Mongozo, bieden gegarandeerd glutenvrije bieren aan.

Vegan op het terras - Scover  (4).jpg

Inspiratie opdoen

Wil jij inspiratie opdoen voor de lekkerste bier-spijs combinaties bij jou op tafel?

Kijk dan even op onze foodpairing pagina voor verrukkelijke gerechten!

Vorige
Vorige

Nieuwe app update: bier voor elk moment

Volgende
Volgende

Dry januari: De beste alcoholarme bieren